Plastic op driftWater-rAnt engageerde zich in 2017 voor plasticvrije dokken, rivieren, zeeën en oceanen

Alles wat we op straat gooien komt op de ene of de andere manier in zee terecht. Plastic wegwerpzakken, bekers, verpakking… De wind veegt alles als een onzichtbare bezem de dokken in. Het dokkenwater gaat via de sluizen naar de Schelde. Het eb en vloed systeem en de druk van het zoete water uit de hogere streken drijft alle rommel naar zee. Onderweg naar- maar ook in zee en in de oceanen veroorzaakt plastic steeds meer ellende. Plastic vergaat pas na eeuwen en is buitengewoon sterk en het behoud zijn moleculaire, giftige eigenschappen.

Plastic soup is al lang geen onbekende meer. Zeker niet voor de flora en fauna die een heftige maar ongelijke strijd voeren. Kijk naar de stervende dieren, ze stikken, verwonden zich of worden vergiftigd. En hoe zit dat dan met de voedselketen?

Hoe kleiner de boot, hoe schrijnender de plastic impact. De ‘unidentified floating objects’ verstoppen  de koelwaterinlaten van de boten , warrelen rond de draaiende schroef tot de scheepsmotor blokkeert en vervuilen de havens. De nep eilandjes op zee zijn zelfs een gevaar voor aanvaring.

Heel wat Water-rAnt deelnemers worden steeds harder geconformeerd met de gevolgen van ‘plastic soup’.  Een boot van een ton zet een plastic zakje toch zo opzij? Behalve als die plastic zak de motor doet stilvallen. Gebeurt dat in de traffic route waarin grote containerzeeschepen of lichters varen dan….Plastic Soup dritig tegen plastic op drift

Water-rAnt green event – driftig tegen plastic op drift

 

Recyclage en afval-engaTomra gescheiden afvalgement = wint u graag een leuke prijs?

Ga naar het inzamelpunt en werp uw recycleerbare beker in de Tomra inzamelmachine. U maakt zo kans op een gratis drankje. De Tomra inzamelmachine staat in de buurt van de Water-rAnt tent op de Napoleonkaai.

Ander afval? Gebruik de vele vuilniscontainers – ze staan overal op de Water-rAnt kaden. Gooi het in geen geval op straat of in het water.

 

 

A Drift

A Drift - recyclage botenAb de Nijs Bik, beeldend kunstenaar,  begeleidt van september 2017 tot mei 2018 een artistiek/educatief project dat rond bewustzijn van wegwerpmateriaal draait. Twee vijfde klassen van het technisch en van het algemeen secundair onderwijs bouwen bootjes met recyclage materiaal.

Twee leerkrachten (elektromechanica en wetenschappen-wiskunde) van het GTI (Mortsel) en het KABerchem begeleiden het technische proces, Ab de Nijs Bik kijkt toe op de creatieve vormgeving. De resultaten worden op Water-rAnt getoond en proef gevaren.

 

Filmpje

Plastic SoupermarketA Plastic Soupermarket

Dirty Beach maakte een confronterende tentoonstelling over plastic zwerfvuil in de Schelde en Haven van Antwerpen. Gratis, vrij toegankelijk, doorlopend van 10u tot 18u in het voormalige havenhuis, Entrepotkaai 1, 2000 Antwerpen (Willemdok)

www.plasticsoupfoundation.org/en/

 

Plastic OceanFilm ‘A Plastic Ocean’

Een internationaal team van avonturiers, onderzoekers en ambassadeurs van de oceaan gaan op missie rond de wereld om de fragiele staat van onze oceanen te onderzoeken. Ze komen achter de alarmerende waarheid van de plastic vervuiling in onze oceanen en laten praktische oplossingen zien die direct gebruikt kunnen worden

www.plasticoceans.org/media/

Gratis, vrij toegankelijk. Vertoning om 13u en 15u in het voormalige havenhuis, Entrepotkaai 1, 2000 Antwerpen (Willemdok)

 

In samenwerking met Stad Antwerpen

 

Plastic flessen - Water-rAnt

© 2021 - Water-rAnt