Water-rAnt logboek

43 minutes ago

Water-rAnt

De erfgoedwereld heeft de mond vol van openstelling. Dan volgen de vragen: wat, hoe en waarom?
Tijdens deze HERITA-netwerkdag van 27 april e.k. in de Droogdokken geven diverse watererfgoedactoren hun visie op succesvolle publiekswerking. Klik hier voor het programma en online inschrijven. herita.be/netwerk/kalender/netwerkmoment-watererfgoed
...

View on Facebook

1 day ago

Water-rAnt

Zeilreizen op een groot zeilend charterschip sluiten goed aan bij de leerdoelen uit de onderwijsprogramma’s van het voortgezet onderwijs. De potentiële markt voor dit type schoolreizen en werkweken is groter dan de scholen die er nu al gebruik van maken.
Dit blijkt uit onderzoek dat de Nederlandse HISWA Vereniging - ondernemersorganisatie voor de jachtbouw en watersport - door DUO Onderwijsonderzoek & Advies liet uitvoeren.

Dit onderzoek wordt bekend gemaakt uitgerekend in de week dat de Stad haar verkommerde Schooltjalk Orthelius te koop zet. Noord-Zuid contrast.
Lees meer en download de samenvatting van het onderzoek: hiswavereniging.m15.mailplus.nl/genericservice/code/servlet/React?encId=8XfLvS6LJ6tL4Aa&actId=315...
...

View on Facebook

2 days ago

Water-rAnt

Alles voor de pleziervaart. Nassau Scheepsbenodigdheden en yachting aan het Aziadok groeit uit tot een indrukwekkend centrum voor alle technische oplossingen voor uw schip.Hoe sterk is @Nassau Scheepsbenodigdheden en yachting als centrum voor de zelfredzame pleziervaarder? Kom het zelf ondervinden op hun open deur weekend met een enorm aanbod. De nieuwe Antwerpse trekplaats.
Lees alles over het aanbod - hier:
yachting.nassau.be/blog/opendeurweekend-nassau-2019.html
...

View on Facebook

2 days ago

Water-rAnt

Monumentenwacht Vlaanderen is er ook voor het varend en drijvend erfgoed. Het liefst komen ze ter plaatste aan boord en op vraag maken ze een volledig inspectierapport met een overzicht van de belangrijkste tekortkomingen en uit te voeren werken. Even goed komen ze assisteren bij speciale werkzaamheden, zoals platen klinken, gangen branden, een tewaterlating,...
Klik hier om kennis te maken: www.monumentenwacht.be/erfgoed-behouden-en-beheren/themas/varend-erfgoed
...

View on Facebook

4 days ago

Water-rAnt

Te koop: historische schooltjalk ‘Ortelius’. Er is wat werk aan.AG VESPA verkoopt historische schooltjalk ‘Ortelius’ - bieden vanaf 15000€

🔸AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, start vandaag met de verkoop van een uniek stukje Antwerpse geschiedenis. Deze keer gaat het niet om een vastgoedproject, maar een tjalk met een rijke historiek. Met zijn 5 meter breedte en 22 meter lengte is de ‘Ortelius’ vernoemd naar Antwerps cartograaf Abraham Ortelius. AG VESPA verkoopt het schip via biedingen onder gesloten omslag.

Van vrachtschip naar schooltjalk
Het verhaal van de tjalk begint in 1898. In tegenstelling tot wat de naam van het schip doet vermoeden, werd de ‘Ortelius’ initieel gebruikt als vrachtschip. Pas zo’n halve eeuw later, in 1945, werd het samen met de tjalk ‘De Gerlache’ aangekocht door toenmalig Antwerps burgemeester, Lode Craeybeckx en geschonken aan de stad. Daarna kreeg het schip een herbestemming en werd het omgedoopt tot schooltjalk. Dankzij dit unieke karakter en de herbestemming die het kreeg, werd het schip beschermd als varend erfgoed.

De ‘Ortelius’ moest schoolgaande jeugd warm maken voor de watersport en voer korte rondvaarten op de Schelde alsook langere uitstappen naar Nederland. Passagiers konden dan aan boord van de tjalk blijven overnachten.

De ‘Ortelius’ werd in 2005 uit de vaart genomen en heeft momenteel zijn thuishaven op de Droogdokkensite.

Toekomst van de tjalken ‘Ortelius’ en ‘De Gerlache’
🔸In het najaar van 2018 nam het college een beslissing over de toekomst van de ‘Ortelius’ en ‘De Gerlache’. De ‘Ortelius’ wordt van de hand gedaan en ‘De Gerlache’ zal opnieuw actief ingezet worden bij nautische evenementen en kleine havenrondvaarten. Voor ‘De Gerlache’ - in beheer van het MAS | Museum aan de Stroom wordt momenteel een beheersprogramma uitgewerkt samen met Onroerend erfgoed om het schip opnieuw varend te maken.

De ‘Ortelius’ wacht op een nieuwe eigenaar om het schip in glorie te herstellen. “We zijn op zoek naar een nieuw leven voor een stukje Antwerpse geschiedenis”, stelt schepen Fons Duchateau, “Met de net iets oudere tjalk ‘De Gerlache’ hebben we als stad een soortgelijk schip in eigendom van de stad. Dat schip wordt beheerd door het MAS. Het is een beleidskeuze om geen ‘duplicaten’ in onze portefeuille te houden. We hopen natuurlijk dat de ‘Ortelius’ na renovatie nog steeds een stukje varend erfgoed kan blijven.”

Geïnteresseerde kandidaat-kopers kunnen onder gesloten omslag een bod uitbrengen, mits ook een duidelijk projectvoorstel wordt ingeleverd. De biedingen sluiten af op vrijdag 26 april 2019 om 14 uur.

Meer informatie over de verkoop van de Ortelius vindt u op www.agvespa.be
...

View on Facebook

4 days ago

Water-rAnt

Hoe groeit een loodsschoener? Falmouth Pilot Cutter Pellew #vakmanschap #traditionelebootbouw #theartoftraditinalskills

Falmouth Pilot Cutter Pellew
The "Pellew" is only the beginning...
...

View on Facebook

1 week ago

Water-rAnt

Duinkerke, we hebben er iets mee. In deze beelden uit 1938 zie je het leven, het decor en de schepen van stad en haven voor de pletwals van operatie Dynamo erover denderde.
Let ook op de 'walenbakken' of 'les baquets de Charleroi' die we zo goed kennen.

Zuydcoote, Terre d'Histoire
Vues de Dunkerque tirées du film Mollenard de 1938.
Mollenard est un film français réalisé par Robert Siodmak en 1937, sorti en janvier 1938.
Quai aux Bois, Place Jean Bart, Ecluse Trystram, Place du Minck
...

View on Facebook

1 week ago

Water-rAnt

Liefs uit Vlissingen. Winterbeurt van de hoogaarzen,In de wintermaanden wordt er in de Machinefabriek door de vrijwilligers van Stichting Behoud Hoogaars had gewerkt aan het onderhoud van de zeilschepen, zodat de hoogaarzen medio april weer in het water kunnen voor het nieuwe vaarseizoen.

Foto: Cindy de Bree
...

View on Facebook