Historisch zeilschip Ortelius verhuist naar Doel voor restauratie

Vrijdagavond 19 november verhuisde het schoolschip Ortelius van de droogdoksite in Antwerpen naar hartje Doel

Schooltjalk OrteliusHet schip werd in 2005 uit de vaart genomen en is sinds het voorjaar van 2020 in handen van vzw De Maakschappij. Deze vzw, een initiatief van Doelenaars Pieter Ghysels, Katrien Pauwels, Kevin De Mey en Liese Stuer, engageert zich om het varend erfgoed te restaureren en opnieuw open te stellen voor een ruimer publiek. Dit zal gebeuren vanuit de uitvalsbasis van de vzw in het centrum van Doel, een pand dat inmiddels tot ‘Atelier De Nijs’ werd omgedoopt.

Complexe verhuis

Het schip heeft een lengte van 23 meter, weegt 86 ton en moest worden ingekort om met 5 cm speling via de Liefkenshoektunnel tot in Doel te komen. De afgezaagde stalen mastvoet wordt er later terug opgezet. De verhuis van het schip was geen sinecure en een ongeziene onderneming die Aertssen transport en hijsfirma Mammoet in kader van maatschappelijk ondernemen op zich hebben genomen.

 

Schooltjalk OrteliusVoor de jeugd, terug naar de jeugd

De tjalk Ortelius is van oorsprong een zeilend vrachtschip uit 1898 en geniet vandaag erkenning als Vlaams onroerend erfgoed. Na de restauratie zal het schoolschip terug in de vaart genomen worden. “Schepen zijn gemaakt om te varen. Deze werd in 1948 geschonken aan de stad Antwerpen en omgebouwd van vracht- tot schoolschip met slaapplaats voor 22 jongeren. Het was toen de bedoeling om jongeren in contact te brengen met de watersport. Wij zetten die visie door.” Aldus Pieter Ghysels, voorzitter vzw en bezieler van Atlasail, een reisbureau met reizen op traditionele zeilschepen.

 

Vele pluspunten in Doel

Schooltjalk OrteliusDe verhuis van het schip stootte aanvankelijk op heel wat hindernissen maar dit voorjaar kwam er dan toch een doorbraak en konden de plannen voor de verhuis concreet worden gemaakt. Ondertussen verloopt de communicatie met zowel de gemeente Beveren als de Vlaamse regering zeer goed. Dit wederzijds vertrouwen is cruciaal voor het slagen van dit project.

Vzw De Maakschappij heeft zich tot doel gesteld de Ortelius binnen afzienbare tijd te restaureren en opnieuw in gebruik te nemen. Daarmee blaast ze niet alleen dit varend erfgoed, maar ook het voor lange tijd ten dode opgeschreven Scheldedorp nieuw leven in.

Over schooltjalk Ortelius in Inventaris Vlaams varend erfgoed https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/99078

Schooltjalk OrteliusMeer weten?

Website: www.atelierdenijs.be

Facebook  https://www.facebook.com/atelierdenijs

Instagram https://www.instagram.com/atelier_de_nijs_in_doel/

 

Foto’s ® Bruno Stevenheydens en Vlaanderen / onroerend erfgoed – Maarten Van Dijck 

© 2021 - Water-rAnt