Antwerp Student Fleet gaat met Water-rAnt 2021 in zee

Antwerp Student Fleet 21Studenten van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen organiseren een tweede zeilexpeditie

Vertrek 11 & 12 september || reis tot 2 & 3 oktober ’21

Water-rAnt organiseert hartelijke vertrek- en warme aankomstmomenten

Met drie authentieke schepen zeilen ze vanuit Antwerpen een driehoekig parcours over de Noordzee. Ze bezoeken hun collega zeevaartschoolstudenten in Engeland en Nederland. Onderweg gebruiken ze de klassieke navigatietechnieken. Ze doen ook wetenschappelijk milieuonderzoek voor het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) ondermeer op plankton.

Authentieke ervaring op authentieke schepen

Ze navigeren met klassieke navigatietechnieken. Sextant, gegist bestek, peilingen, papieren kaarten enz. Ze leren ook de finesses van management: een project definiëren, het voorbereiden en uitvoeren. En daar komt veel meer bij kijken dan je zou vermoeden. (Hoe?: jij zou toch voor de koffie zorgen? Nee: jij!) 

In de toekomst zullen ze ook in de vracht-, passagiers-, sleep- en baggervaart moeten kunnen omgaan met bemanningsleden met zeer uiteenlopende achtergronden. Teamgeest krijgt een boost op een schip, dat is bekend. Hoe elementairder het schip, hoe straffer de boost.

De route van deze expeditie gaat naar Felixtowe en vervolgens naar Aberdeen  (North East Scotland College // Scottish Maritime Academy). En dat is nog maar het begin.  De route stuurt dan zuidelijk naar het Nederlandse Terschelling (Maritiem Instituut “Willem Barentsz”) om dan terug te keren naar Antwerpen. In totaal een dikke 3500 zeemijl. Onderweg doen ze onderzoek naar plankton, het VLIZ verwerkt de meetgegevens na de reis.

Antwerp Student Fleet 21Antwerpen wuift uit en verwelkomt

Voor de meeste studenten is deze expeditie een heel nieuwe ervaring. Temeer omdat ze in hun opleiding de scheepvaart van de toekomst voor de boeg krijgen en ze nu op houten zeilschepen aanmonsteren. De voorbereiding, de safety initiaties tot en met het installeren van de kombuizen en uitrollen van de slaapzak in een elementaire kooi is al een avontuur op zich.

Familie, vrienden en fans willen afscheid nemen bij het het vertrek. Bij aankomst rollen de verhalen en belevenissen als een boeggolf de schepen en hun trainees vooraf.

Willemdok: het decor van grootse momenten met een sterke Water-rAnt handtekening

Het plan is om het start en aankomst event te houden op de Oostendekaai aan het Willemdok. Jachthaven Antwerpen ondersteunt het event en maakt ligplaats voor de schepen vrij aan de lange steger tegenover de Oostendekaai. Het publiek, familie en vrienden en de bemanningen zelf kunnen dan makkelijker tot bij de schepen. Demonstraties zijn makkelijker te volgen vanop de kade. Er zal beperkte aanmeerplaats zijn voor andere Water-rAnt schepen. info daarover volgt.

Antwerp Student Fleet 21Bemanningen verwelkomen hun gasten in de Water-rAnt hospitality village op de kade. Zo kan je de rescue en safety oefeningen in het dok goed zien. Hier is uiteraard ook ruimte voor demonstraties, infobalies van de partners en sponsors.

Antwerp Student Fleet & Water-rAnt 21 is een geknipt belevingsmoment dat de opleiding in de nautische wetenschappen en de toekomst in de scheepvaart highlight. Authenticiteit, groepsgeest en duurzaamheid staan hierin centraal.

Start van een nieuw, boeiend scheepsverhaal

Het overleg tussen de HZS-A studenten, Stad Antwerpen, jachthaven Antwerpen, Stadshaven Antwerpen en Water-rAnt plus andere kandidaat partners is gestart. Het programma kan je de volgende maanden hier maar ook op de website van de Antwerp Student Fleet volgen.

Interesse? Contacteer Water-rAnt: info@water-rant.be of bel +32 475 90 25 24

Antwerp Student Fleet - Water-rAnt 21

 

 

© 2022 - Water-rAnt