Elevator 19 komt naar Water-rAnt en ontpopt zich als Stadsgraanzuiger nr.19

Graanzuiger nr. 19 terug thuis

 

Het 35 meter hoogte ijzeren en stalen gevaarte is in feite een gigantische met stoom aangedreven stofzuiger. Die zoog met onderdruk graan en andere korrelige stoffen van het ene naar het andere scheepsruim over. Het vaartuig is een getuige van een grote ommezwaai in de haven. Het hard labeur van de buildragers en andere dokwerkers maakte plaats voor industrialisering.

Deze nr. 19 dateert uit 1926 en werd bij Cockerill in Hoboken gebouwd naar Duitse plannen. Het is een indrukwekkende bundeling van technologie die de dokwerkers de stuipen op het lijf joegen.
Toch heeft de Antwerpse haven er meer dan twintig van gehad.

In 1987 werd de graanzuiger uit dienst gehaald. eerst zou hij in het Bonapartedok in een museumhaven worden opengesteld. Uiteindelijk ging de 19 naar Rotterdam voor wisselstukken.

Deze laatst overgebleven stoomelevator is nu een werkend museumstuk dat zowel in de MAS collectie als die van het Rotterdams Maritiem Museum thuishoort.

Op maandag namiddag 23 september wordt hij het Bonapartedok ingesleept. Het precise uur hangt van de nautische factoren af.
Deze invaart is dé avant première van het grote watererfgoedfeest dat Water-rAnt is van 27 t/m 29 september daarop.

Graanzuiger / Elevator nr. 19 is open voor bezoek tijdens Water-rAnt.

(Ligplaats:kaartje) 

 

Nieuwe task force Watererfgoed België/Holland

Zowel het MMR als het MAS gaan een vrijwilligersploeg samenstellen die kennis willen doorgeven en meewerken aan het onderhoud van de museale schepen en de collectie. Op Graanzuiger nr. 19 kunnen kandidaat-vrijwillige medewerkers zich aanmelden tijdens Water-rAnt.

© 2021 - Water-rAnt