Fregatkapitein Peter Ramboer wint eerste Maritime Award van de Belgische Maritieme Liga

SONY DSC

Een jaar lang stond Peter Ramboer aan het commando van de Standing NATO Mines Counter Measure Groep One (SNMCMG1). De vloot die de zeeën vrijhoudt van mijnen. Dit permanente Navo-mijnenbestrijdingseskader surveilleert in vredestijd belangrijke vaargebieden in de Noordzee, aan de Scaninaafse rand van de Noordelijke Atlantische oceaan en in de Baltische zeeën.
De Belgische Maritieme Liga vierde deze Fregatkapitein met haar eerste Maritime Award.

In de maritieme wereld werken dagelijks vele Belgische professionals met volle overgave. Zij geven volgens de BML onze welvaart en veiligheid vorm. Het is een ernstige bijdrage bij aan de internationale uitstraling van ons nautisch karakter. Daarbij wordt kennis en deskundigheid op uiteenlopende domeinen in en rondom de zeevaart ingezet.

De BelgischeMaritieme Liga (BML vzw) reikt voortaan een Maritime Award uit aan een persoon of een organisatie die zich in het voorbije jaar opmerkelijk heeft onderscheidenals promotor van dat nautische karakter.

Fregatkapitein Peter Ramboer (Foto: NAVO)

Ramboer, leidde de NATO vloot en verzorgde internationale PR

Fregatkapitein Peter Ramboer voerde vorig jaar het operationele commando over het NAVO-ontmijningseskader. Eerst vanop de Nederlandse ‘Mercure’, daarna vanop de Belgische ‘Godetia’. De vloot bestaat uit Belgische, Nederlandse, Franse, Britse, Noorse en Deense schepen. Ontmijning is een specialiteit van de coöpererende Belgische en Nederlandse marines.

“Ramboer bracht niet alleen zijn missie tot een goed einde.” Becommentarieerd BML-voorzitter Kapt. Guy Bultynck, “Daarnaast wist hij de juiste beslissingen te nemen in delicate situaties.” Bij wijst op de incidenten met een Russische duikboot en de enerverende confrontatie met bewapende Russische vliegtuigen.


Mijnen ruimen en vrije doorvaart verzekeren

De operatie is een garantie op veilige doorvaart op zee en de bereikbaarheid van havens die door de klimaatverandering meer trafiek kunnen ontvangen. Tijdens de operatie werden talloze oefenmijnen maar ook nog achtergebleven actief wapentuig uit WOI en WOII onschadelijk gemaakt. Op milieugevoelige plaatsen werden ze verwijderd.

De vloot had ook een sterk diplomatieke rol in de vele havens die ze aandeed. Daarbij lag de klemtoon op de rol van de marines. Zij houden de toegang tot onze havens vrij, waardoor het verkeer van bv. mensen, goederen en grondstoffen in alle condities mogelijk blijft.

In zijn speech wees Kapt. Bultinck ook nog op andere verdiensten van Ramboer: ondermeer als people manager bij de marine component van defensie en groot voorvechter van de ‘nautical awareness’ bij jongeren.

Fkt. Ramboers’ motto: Smart, Fit, Ready.

Smart slaat op de slimme manier waarmee iedere zeeman omgaat met zijn collega’s, met zijn omgeving en zelfs met het milieu. 
Fit slaat op de fysieke en mentale gezondheid van het team. 
Ready staat voor het goede onderhoud van schepen, materiaal maar ook de relaties met iedereen zodat de wereld begrijpt wat het nut is van de opdrachten.

De Awardoverhandiging had plaats in de Hogere Zeevaartschool van Antwerpen. Marineschilder Ronny Moortgat (onder r.) schonk bij deze gelegenheid een van zijn prachtige zeewerken aan Fkp. Ramboer.

SONY DSC

MEER: De Belgische Maritieme Liga 

Foto’s: NATO | Belgische Maritieme Liga | Belga

© 2019 - Water-rAnt