Ons Maritiem Erfgoed – tentoonstelling

Ons Maritiem Erfgoed WOI

De territoriale wateren van ons land zijn een schatkamer aan monumenten die ooit de zeeën bedwongen. Het is niet alleen het geheugen van ons zeevaartverleden maar ook een processor die de scheepvaartkwaliteiten aanzwengelt.  

Het vergeten front

De periode van WOI is interessant omdat de marine, de koopvaardij, de veerdiensten en de visserij er belangrijke invloeden hebben gehad op het oorlogsverloop. Gewone zeelui, vissers en andere matrozen vochten aan de zijde van de geallieerden voor onze kusten, in de Atlantische oceaan tot aan Afrika. Dit oorlogsaspect bleef onderbelicht, terwijl de strijd op zee toch het verloop van de Grote Oorlog in grote mate heeft bepaald.

Bij gebrek aan een militaire marine bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog bewapent België koopvaardijschepen, visserijwachtschepen, loodsboten en Oostende Dover overzetboten. Er komen militairen aan boord die samen met de civiele bemanning de aanvallen counteren, gewonden vervoeren en voedsel naar het uitgehongerde land brengen.

Het front op zee worstelde met een nieuwe manier van oorlogsvoeren. Het onderging de  stormwinden die over ijskoude wateren raasden.  Onze zeevarenden, aan flarden gereten door de torpedo’s van de U-Boote, gingen ten onder in de golven. Zo verdwenen ze in volkomen anonimiteit. Een eenzame drenkeling heeft geen graf, de nabestaanden rouwen in het ijle.

Archieven als eerbetoon

De federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer dook uit haar rijke archieven unieke documenten op. Ze zijn geïllustreerd met al even uitzonderlijke foto’s uit deze dramatische periode.

Uitzonderlijke onderdelen van Noordzeewrakken worden ook geexposeerd. Het waren schepen die zowel onder geallieerde als onder keizerlijke vlag voeren. Voor hen en hun bemanningen draaide de strijd op zee faliekant uit.  De stukken behoren tot de collectie van expert duikers Tomas en Dirk Termote.

Bij de opening van de tentoonstelling op vrijdag 21 september maakt Philippe De Backer, staatssecretaris voor de Noordzee, de nieuwe wet bekend dat de wrakken in de Noordzee beschermt tegen plundering of vernietiging.  Deze wetgeving lost hiaten uit de vorige op.
Op dit moment liggen er meer dan 350 wrakken in onze Noordzee die moeten bewaard worden.

Als wetenschapper hecht de Staatssecretaris zeer veel belang aan de geschiedenis om lessen te trekken voor de toekomst. Als vader wil Philippe ons erfgoed veiligstellen voor toekomstige generaties.

Ons Maritiem Erfgoed praktisch 

Van 22 september 2018 t.e.m. 28 oktober 2018.
Telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 13u00 tot 18u00.

Natiënhuis
Jordaenskaai 25, 2000 Antwerpen (recht tegenover het Steen). Plannetje

Parkeren in de buurt:
ondergrondse betaalparking ‘Grote Markt’ op 100 meter. 
Aanbellen om de tentoonstelling te kunnen bezoeken aub.
(beveiligde toegang)

Ons Maritiem Erfgoed - partners

© 2021 - Water-rAnt