Antwerp Student Fleet, traditie op koers met toekomst

Achttien studenten van de Hogere Zeevaartschool Antwerpen vertrokken voor een uitzonderlijk zee-avontuur. Met drie zeilschepen maken ze een driehoekroute van circa 1150 zeemijlen tussen Antwerpen via Peterhead in Schotland om dan vervolgens via Haugesund in Noorwegen terug naar Antwerpen te stevenen. Ze hopen er twintig dagen over te doen, inclusief drie rustdagen per stop-over. 

Antwerp Student Fleet

Traditioneel navigeren met kaart, sextant en kompas

Het is de bedoeling dat ze onderweg de klassieke navigatietechnieken gebruiken zoals sextant, kruispeilingen en gegist bestek. Er is ook een wetenschappelijk/ technisch experiment mee. Stalen van diverse metalen die op diverse manieren met verf of andere componenten en anti fouling zijn beschermd zijn onder de Lun II bevestigd. Na de reis zal de impact van de corrosie of elektrolyse kunnen worden gemeten.

Antwerp Student Fleet - Lun II

Gastvrije klassieke schepen

Twee van de drie schepen zijn onvervalste traditionals: de Lun II is een gaffelkits getuigde Noorse galjas die aanvankelijk voor de visvangst werd gebouwd in 1914 en later verlengd werd voor de koopvaardij.  Nadat het schip uit de commerciële vaart gaat, koopt de huidige schipper Ulysse Buquen (Fra) het schip, brengt het in een optimale zeilstaat en brengt het onder in een organisatie die transport met zeilvaart promoot: TOWT. (Zie ook: Tres Hombres). 

De Kanaga is een in 1981 in staal / composiet gebouwde kitsgetuigde zeilboot naar een plan van Elie Poinsot, die de principes van Colin Archer volgde.  De schipper, Hervé Drouet zeilt dit schip met zijn vrouw Laëtitia en dochtertje Taïna de hele wereld rond met gasten.

Beide schepen hebben een lange staat van (zeil)dient met tienduizenden zeemijlen onder de kiel. Hun vaste bemanning / schippers zijn uitermate ervaren zeelui, op de Kanaga gaat het dochtertje van Hervé en Laëtitia ook mee: Taîna is amper twee jaar oud. 

Het derde schip is een huurjacht van Channel Sailing, de Musette, een Bénéteau Oceanis 37.

Full options Studentenproject

Het initiatief komt van de studenten zelf, zegt Dr. Rowan Van Schaeren, de directeur van de HZS-A. Enora Drouet, Joachim Besson, Arthur Buyck en Arnaud Lavergne trekken dit veelzijdige project. Ze brachten het team samen van HZS-A studenten uit alle windstreken, koppelden dit aan diverse pedagogische projecten zoals navigatie, zeemijlen maken, safety and security at sea, technisch onderzoek, en zetten zich volkomen in voor het vinden van de schepen en het uitwerken van het programma.

Antwerp student fleet

Terug naar de roots

De vraag die geregeld terugkomt: waarom zeilen, waarom de traditional navigatietechniek met sextant, log en (peil)kompas en papieren zeekaart? “Het is niet omdat navigatie en communicatie volkomen digitaal kan worden gestuurd dat er geen fouten kunnen optreden, “ zeggen Joachim Besson (Zwi), Arthur Buyck (Bel)  en Arnaud Lavergne (Fra).  We leren nog steeds op astronomie navigeren met de sextant, zodat we – ook al zou het gps uitvallen, nog steeds veilig kunnen varen. Traditionele navigatie is ook een stimulerend leerproces dat ons een goed zeemanschap beter doet begrijpen.” Alle studenten bemanningen zijn het er roerend over eens: een reis maken in een relatief kleine omgeving als een zeilschip, is de beste leerschool die de teamspirit genadeloos op proef stelt.

“Bovendien werken we ook aan de uitwisseling tussen de studenten van Antwerpen en hun collega’s van gelijkwaardige hogescholen in Schotland en Noorwegen. De bestemmingshavens zijn dus niet toevallig gekozen.” Zegt de Franse Enora Drouet, niet geheel toevallig de zus van de Kanaga-schipper Hervé Drouet.

Antwerp Student Fleet

Vol programma vanaf dag 1

De vloot vertrok zaterdag 8 september uit het Willemdok. Talloze familieleden kwamen de trainees uitwuiven. De schippers van zowel de Lun  II als de Kanaga gaan mee, op de Musette is lesgever van de HZS-A Marc Van der Voort de schipper, een groot voorstander van vaarstages -of amarinage zoals hij het definieert- op zeilschepen.
Last minute trokken alle studenten een waterdicht overlevingspak aan en gingen ze overboord, het water in. Daar werden reddingsvlotten opengetrokken en ondervonden ze hoe het inklimmen verloopt. Bij het installeren van de metalen onderzoek plaatjes werd ‘en passant’ nog een full option mountain bike van de boden van het dok opgehaald.
Er waren opvallend weinig ontroerende afscheidsmomenten.
De vloot wachtte geduldig op de draaitijd van de Londenbrug. En weg waren ze.  
Het jazzorkest dat achterbleef onder de houten loodsen zorgde nog voor een intensief saudademoment om het vertrek van de expeditie af te sluiten. Bescheiden zoals de hele opzet verloopt.

Antwerp Student Fleet - corrosieproef

Waarom stage op een zeilschip waardevol – Kapt. Van der Voort 

Website Antwerp Student Fleet

Antwerp Student Fleet op Facebook

Hogere Zeevaartschool Antwerpen

Lun II

Kanaga

Channel Sailing

© 2022 - Water-rAnt